Az agilis scrum fa és az alapelvek szemléltetése

Olvasási idő 2 perc

A fa gyökerei képezik az agilis értékeket: Láthatatlan, de nélkülözhetetlen, hogy a fa növekedjen és virágozzon, és a teljes pompájában díszelegjen.

Az agilis scrum is olyan mint egy élő fa. Ha nem jól lett elültetve, és nem tud kiteljesedni, akkor a projektjeid sem fognak működni.

A törzs az agilis alapelveket képviseli, mert stabilitást és megbízhatóságot közvetít. Ha ezek hiányoznak, a fa lombja ki sem virágzik, vagy idő előtt lehull.

Ezen a Scrum fán a leglényegesebb dolgok a lombra kerültek, azonban mégsem ez a  legfontosabb, hanem az alapelvek, és manifesto. Nyilván a lomb is lényeges, és ott is beillesztésre kerültek az elemek, ám nem a lombkorona adja az agilitás értékét, hanem az elvek. Ha az nincs meg, akkor a gyökérzet hiányzik, ami megtartaná a fát a földben, így a  projektek sem életképesek ezzel a módszerrel, azaz amint várható, előbb-utóbb elhal a fa.

Természeten néha a favágók is arrafelé tévednek és igyekeznek kivágni azt, vagyis a módszer használhatóságát megcáfolni, esetleg szöveget verni a fába az éj leple alatt, hogy majd kiszáradjon, és azt mondhassák: “én megmondtam, hogy nem fog működni”.

Azonban ha jók az alapok és az elvek, tehát érthetőek és elég időt hagytak a fa növekedésére, akkor az ki tud teljesedni. Mindenhez idő szükséges, és gondozni kell a fát is. Egy fa sem nől meg két hét alatt, sőt törődés nélkül meg egyáltalán nem. Ezért gondoskodni és figyelni kell rá. 

Ha ültettél már fát, tudhatod, hogy mekkora jelentősége van egy nagy gödör ásásának, és a megfelelő táptalaj előkészítésének. Tedd meg ezt te is! Készítsd elő, és miután elültetted a scrum fádat, hagyj időt magadnak és másoknak is, hogy elsajátítsák.
Hogy az alkotók hogyan is értik az agilis alapelveket, arról itt található egy bejegyzés. Ebben tájékozódhatsz, hogy miért fontos a mindenféle módszerek helyett az elsődleges alapelveket megérteni.

Ádám
Szeretek projektekben dolgozni, mert változatosak. Két ugyanolyan projekt sosincs. Ha lenne, azt már nem projektnek neveznénk. Dolgoztam Németországban, Svédországban, Ausztriában és Japánban. A blog azért jött létre, hogy a tapasztalataimat, gondolataimat megosszam a projektmenedzsment és projektvezetés terén.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Kövess minket Facebookon!

2,843RajongókTetszik

Projekttudástár véletlenszerűen