vasárnap, február 16, 2020

Mit jelent a junior és a senior munkakör?

Olvasási idő 2 perc

Álláshirdetésekben gyakran lehet látni, hogy junior vagy senior szó szerepel a kiírásban.
Mit is jelent egy junior, vagy egy senior állás?
Aki junior, az nem jelentkezhet senior állásra?

Nem a projektek száma és a munkatapasztalat a legjelentősebb kritérium, sokkal inkább az ismereteid és készségeid. Azonban vannak tényezők, ami mégis bezavarhat a jelentkezésnél.

Szerinted Alex a projektjében junior vagy senior? Olvass bele az első fejezetbe!

Legelőször is tisztázzuk, hogy ki junior!

Junior akkor valaki, ha képes technikai feladatok önálló elvégzésére.
A junior időnként hibát követ el, azonban tanul belőle. Beletartozik a tanulási folyamatába. Energikus, könnyen és gyorsan sajátít el új dolgokat.

Van mid-senior megnevezés is. Szükség van rá?

Ha Téged juniorból kineveznek, akkor először mid-seniornak titulálhatod magad. Ekkor már képes vagy a rád bízott feladatot önállóan végrehajtani.

Senior az lehet, aki képes önálló döntéseket hozni

Előre, proaktívan gondolkozik. Már az előtt megoldja a problémát, mielőtt az kialakult volna és többféle megoldást is alkalmaz rá. Általában a számos megoldás közül a legegyszerűbbet választja. Meghozza azokat a döntéseket, ami a legnagyobb előnnyel jár, és ami megszünteti a kockázatot. Képes arra, hogy mások munkáját segítse, tanácsát rendszerint megfogadják.

Mennyit számítanak jelentkezéskor az évek a szakmai tudásban?

Cégenként függ, hogy mennyi tapasztalatot fogadnak el, hogy valaki senior legyen. Akár három év tapasztalata is elég, de van, hogy öt év szükséges senior kinevezéshez. Ellenben nem biztos, hogy aki már öt éve végzi ugyanazt a munkakört, az többet tud, mint aki három éve űzi. A legfontosabb a meglévő tudás és a készségek.

Mennyit számítanak az évek életkorban, ha megnézik az önéletrajzod?

Ez az a zavaró tényező, ami beszámíthat az új állásra való pályázáskor.
Ha jelentkezel egy állásra, nem mindig a szakmai tapasztalatod a döntő, hanem az életkorod. Ez viszont ne tartson vissza, semmit sem veszítesz, ha jelentkezel. Ha valóban úgy gondolod, hogy helyt tudnál állni, és behívnak interjúra, erős érvekkel meg tudod indokolni, hogy miért is Te vagy a megfelelő az adott feladatra. Egy alapos felkészülés simán lehet a mentőöved.

Tipp: ha magabiztos vagy, azonban azt érzed, hogy az életkorod sokat befolyásolhat a jelentkezésnél, akkor hagyd ki, hogy mikor születtél! Volt, amikor én is kihagytam az önéletrajzomból. Az interjún kérdezték meg, hogy valójában hány éves is vagyok. Nem tagadtam le egyetlen évet sem.

Pályázásnál a legfontosabb, hogy ténylegesen olyan állást célozz meg, ami érdekel is, és látsz benne motivációt, na meg magadban elég potenciált, hogy felvegyenek a céghez!


Érdekel, hogy mennyi lehet egy projektmenedzser fizetése? És mennyi év és milyen tapasztalat szükséges hozzá? Olvasd el ebben a bejegyzésben. >>> Projektmenedzser fizetés

Csilinkó Ádám
Szeretek projektekben dolgozni, mert változatosak. Két ugyanolyan projekt sosincs. Ha lenne, azt már nem projektnek neveznénk. Dolgoztam Németországban, Svédországban, Ausztriában és Japánban. A blog azért jött létre, hogy a tapasztalataimat, gondolataimat megosszam a projektmenedzsment és projektvezetés terén.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Kövess minket Facebookon

2,761RajongókTetszik

Projekttudástár véletlenszerűen