Így lesz hatékony a stresszkezelés a munkahelyen!

Olvasási idő 2 perc

A CDC Nemzeti Munkahelyi Biztonsági és Egészségügyi Intézete által végzett kutatás szerint csak az Egyesült Államokban a munkavállalók 29-40 százaléka éli meg a munkahelyi stresszt. A tanulmány rámutat, hogy ez komoly egészségügyi kockázatokkal is járhat, akár szívbetegség vagy metabolikus szindrómai is kialakulhat. Az alábbiakban következzen néhány módszer a stresszkezelés hatékonyabbá tételére.

Fontos a kezdet

A stresszes nap nem feltétlenül a munkahelyen kezdődik, ezért igen lényeges a reggeli harmónia megteremtése. Egy könnyed reggelivel, egy nyugodtan elfogyasztott kávéval, megfelelő tervezéssel és pozitív hozzáállással a legidegőrlőbb munka is legalább elviselhetőbbé tehető.

A követelmények átláthatósága

A szakemberek egyöntetű véleménye szerint a munkavállalók túlnyomó többsége azért éli meg a munkahelyi stresszt, mert nincs tisztában az elvárásokkal, illetve a feladatával. Ha a feladat során úgy találjuk, hogy nem vagyunk pontosan tisztában a dolgunkkal, akkor bátran szóljunk a felettesünknek, kérjük ki a tanácsát, véleményét.

Kerüljük a konfliktust

Az interperszonális (személyek között kialakult) konfliktus egyszerre rombolja a testi és lelki egészségünket. Egy kollégák között kialakult vita végletekig elmérgesedhet, így a lehető legteljesebb mértékben kerüljük az ilyen jellegű konfliktusokat. Ne terjesszünk pletykákat, ne álljunk bele az olyan beszélgetésekbe, melyek a jelen nem lévő munkatársak személye ellen irányul. Igyekezzünk kerülni azokat a kollégákat, akikkel konfliktus alakulhat ki.

Maradjunk szervezettek

A munkahelyi stresszkezelés egyik alapvető eleme a szervezettség. Mindez azt jelenti, hogy egy megfelelő munkaterv, illetve az idővel való optimális gazdálkodás segít elkerülni a rohanást, a kapkodást, ezáltal a hiba lehetőségét. Ezek ugyanis a stressz melegágyai, ellenben a szervezettség és a nyugalom kéz a kézben járnak.

Fontos a kényelem

Meglepő módon a stressz kiiktatásának jelentős mozzanata a fizikai kényelmetlenségek elhárítása. Néhány perc eltöltése egy kényelmetlen székben valószínűleg még nem vezet idegösszeomláshoz. Ám ugyanebben a székben (és testhelyzetben) a nap egyharmadát végigdolgozni már komoly stresszhatás lehet. Törekedjünk a csendes, harmonikus és kényelmes munkaterület megteremtésére.

Álljunk fel az asztaltól

Az ülő munkát végző dolgozóknak óránként ajánlott felállni az asztaltól, és pár percig mozogni. Ez a folyamat azonban nem csak a megmerevedett izmokra gyakorol jótékony hatást. A mozgás a stresszkezelés igen hatékony eszköze. Ha csak tehetjük, iktassunk be a munkahelyen rövid sétákat, mozgásokat, nyújtásokat. Akár úgy is, hogy lift helyett a lépcsőt használjuk, illetve az ebéd után engedélyezünk magunknak egy rövid, frissítő sétát.

Kerüljük a maximalizmust

Ez persze nem jelenti azt, hogy a ránk bízott feladatot ne kellene a legjobb tudásunk szerint elvégezni. Ám a maximalizmusra való törekvés sokszor ördögi körbe sodorja a munkavállalót. Minél tökéletesebbek szeretnénk lenni, annál inkább stresszel minket a hiba lehetősége. A stressz jelenléte pedig óhatatlanul hibára késztet, így még idegesebbek, aggodalmasabbak leszünk.

Relaxáljunk zenével

Számtalan kutatás jutott arra a végeredményre, hogy a zene ellazít, feltölt és megnyugtat. Amennyiben a munkakörünk lehetővé teszi, használjuk ki a zene erre irányuló jótékony hatásait. A kedvenc előadónk albumának hallgatása segít a kellemes, ismerős otthoni légkör megteremtésében, ezáltal vérnyomásunk és szervezetünk stressz-szintje is csökken.

Ádám
Gépészmérnök vagyok, projektúttörő és projektszemlélet formáló. Két ugyanolyan projekt sosincs. Ha lenne, azt már nem projektnek neveznénk. Számos ország multinacionális projektjében vettem már részt, de az igazi szakmai és önismereti gyorsítósáv Japánban ért el, ahol 2 évig tevékenyen dolgoztam, mint projektvezető. Itt tapasztaltam meg igazán, hogy mennyire fontosak más tényezők is a módszertanok ismeretén kívül, mint mondjuk a kooperáció. Ismerj meg jobban a rólunk oldalon.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Kövess minket Facebookon!

2,843RajongókTetszik

Projekttudástár véletlenszerűen