Olvasási idő 3 perc

A HR feladatok rendkívül szerteágazóak

Legtöbben a HR-es feladatok kapcsán az önéletrajz szűréssel, toborzással, kiválasztási folyamatokkal és munkaügyi dolgokkal asszociálnak, azonban ennél többről van szó.

Ahogy egyik bejegyzésben szó volt róla, az önéletrajz nem a HR szórakoztatására készül, hanem informálódik belőle. Hogy mi legyen az egyoldalas önéletrajzban egy minta CV-n keresztül kerül bemutatásra.

Azonban ki az a HR-es személy aki megnézi az önéletrajzot?

A HR-es szakma is változik és fejlődik és a kifejezések, néha nem egyértelműek.

Nézzük meg a kifejezéseket, amiket a LinkedIn profilokon is sokszor láthatóak, és a hozzájuk tartozó feladatköröket.

 • HR gyakornok, betanul a későbbi HR-es feladatai, mint például adatbázist kezelés, tréningek szervezése.
 • HR asszisztens, koordinátor, aki dokumentálással foglalkozik nagyrészt, az mellett, önéletrajzot válogat, interjúztat, kapcsolatot tart a jelöltekkel, be és kiléptet a vállalattól.
 • Fejvadász/toborzó/recruiter egy külsős cég, aki a jelölteket kutatja fel és toborozza.
 • HR manager/Head of HR, aki a HR tevékenység vezetője.
 • HR generalista, aki többek között szervezetfejlesztést, teljesítmény értékelést és kimutatásokat készít.
 • HR Business Partner az, aki képviseli a vállalatot országon belül vagy kívül.
 • Employer Branding felelős, azaz az ő feladatköre a munkáltatói márkaépítés, marketing, reklám.

A HR-es az állásinterjú során a személyiséget igyekszik megérteni és felmérni a soft skill készségeket.

Az a HR-es aki felvételiztet egy állásinterjún egyik nap egy mérnököt, másik nap meg egy bérszámfejtőt, akkor elég nehéz neki szakmailag mindkét tudást átlátnia. Akkor inkább a jelentkező személyiségére, kell hogy fokuszáljon, mint a szakmai tudására.

Igyekszik megérteni szakmai tudását is a pályázónak, azonban a második interjún már a szakmai vezetőnek is jelen kell lennie.

Egy multiban ennyiféle szerepkör előfordulhat, azonban egy kkv-k HR osztálya egy személy szerepében is megvalósulhat. Jobb esetben legalább egy HR-es segíti cég munkályát, vagy pedig a tulajdonos lát el minden feladatot.

Ha nincs a cégnél HR-es vagy ha az IQ-nál fontosabb az EQ

Ma már segítségül lehet hívni munkapszichológus cégeket is, akik segítenek a jelentkezők kiválasztásában.

Mi fontosabb a cégnek, hogy valaki nagy tudású dolgozót vegyen fel, aki nem tud együtt dolgozni a csapattal vagy pedig egy olyan személyt tud csapatban is dolgozni és motivált?

A munkapszichológus megvizsgálja, hogy az adott személy mennyire alkalmas egy adott feladatra. Egy vezető vagy projektben dolgozó személy kiválasztása esetén hasznos segítségül hívni szakembereket.

Ha szervezeti átalakulás megy keresztül cég, mert például agilis transzformációt hajt végre, akkor méginkább hasznos lehet számára szakemberek hívása, akik felmérik a jelentkező képességeit. Egy házat az alappal kezd mindenki építeni és csak utána kerül rá a tető, mert van mire építeni.

Hogy ne hagyjuk kétségek nélkül az olvasót akkor nézzük is át, hogy mi lehet HR-es szakmában dolgozónak a feladata

 • Kidolgozza a HR politkát, és vezetőség elfogadja vagy elutasítja. Például a cég a jövőben megakarja tartani a dolgozóit, akkor több képzés legyen és akkor ennek milyen költségvonzatai vannak, vagy ha nem tudja megtartani a dolgozóit, mert az egyik részleg megszűnik, akkor mi legyen a stratégia, elbocsátás, áthelyezés, az új részlegre felvétel, toborzás.
 • Amikor a HR-es politikát elfogadta a vezetőség, akkor a HR-es végrehajtja a felvázolt stratégiát.
 • A HR kezdi a toborzással, aztán kiválasztással.
 • Utána menedzseli az emberek képzését, karrierjét, majd amikor vállalatnál a dolgok úgy alakulnak akkor a végén elbocsát vagy nyugdíjaz.
 • Ha egy vezető azt mondja, hogy neki kell három darab lakkozó, akkor összeszedi a szükséges adatokat arról, hogy mit csinál a lakkozó. Aztán utána jár, hogy milyen munkavédelmi felszerelése kell, azt mennyi ideig lehet hordani, mikor kell cserélni, milyen orvosi vizsgálatok kellenek, mikor tud kezdeni a munkavállaló, papírmunkákat intéz, milyen képzésen kell majd résztvennie, stb.
 • A HR menedzseli a dolgozok karrierjét, annak aki megfelelő a továbblépésre, vagy karriert akar magának és azért tesz is.
 • Értékeléseket készít, jelentést ad a vezetőségnek.
 • Tréningeket szervez.
 • Meglévő dolgozók motiválására stratégiát tervez.
 • Béremelésekkel is foglalkozik.
 • Szervezet fejlesztés is hozzá tartozik.

Amint látni lehet sok feladatot elláthat egy HR-es.

Könyvajánló

Daniel H. Pinktől a Drive, The Surprising Truth About What Motivates Us, magyarul Motiváció 3.0, amiben leírja, hogy miről is szól a munkahelyi motiváció. Ez a könyv azért lehet hasznos, mert az embereket manapság a pénzen kivül már más egyéb tényező is motiválja.

Emberi lény menedzsment

Gondoljuk át mit jelen human resources ha lefordítjuk magyarra? Emberi erőforrások. Lehet ezért is van annyira rossz reputációja?
Mennyivel szebb lenne, ha például human being management, emberi lény menedzsment vagy motivated human being management, motivált emberi menedzsment vagy valami ilyesmi lenne? Lehet játszni a szavakkal.
Természetesen az embereknek, akik dolgoznak az kell hogy legyen a céljuk, a céggel együtt, hogy profitot termeljenek.

Ki mivel asszociál az emberi erőforrás szó esetén előszór amikor meghallja? Kérlek írd meg majd a kommentben.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here