kedd, március 31, 2020

Mit jelent a DISC teszt és mi a DISC profil?

Olvasási idő 2 perc

A DISC teszt (sok helyen DISC értékelésként is említik, mert nem hasonlít a klasszikus tesztekre) gyors és egyszerű módja a személyiségtípus meghatározásának. A felmérés egy kérdőív kitöltéséből áll, ahol nincsenek jó és rossz válaszok. A teszt 24 leíró szócsoporton alapul, és mindössze 15-20 percet vesz igénybe.

Mi az a DISC?

A DISC egy mozaikszó (Dominance, Influence, Steadiness, Compilance, azaz Dominancia, Befolyásolás, Kitartás és Szabálykövetés), amit egy amerikai pszichológus, Dr. William Marston alkotott meg az 1920-as évek végén. A teszt a munkahelyi viselkedésmodell vizsgálatára koncentrál, és napjainkban számos nagyvállalat alkalmazza.

A teszteredmények segítséget nyújtanak a vezetőknek jobban megismerni, megérteni a beosztottakat, míg a munkatársak megismerhetik képességeiket, illetve azokat a területeket, ahol fejlődésre van szükségük. A kérdőívből tehát nemcsak a kitöltő, de a felmérést végeztető személy is profitálhat.

Mit jelent a DISC profil?

A DISC profil egy személyre szabott jelentés, mely a tesztben megadott válaszok alapján alakul ki. Bemutatja a tesztet elvégző személyes és kommunikatív képességeit, valamint viselkedésének sajátosságait. A profil terjedelmére, mélyrehatóságára nincs megkötés, egyes elemzések 5-6 oldalasak, de gyakoriak a 40-50 lap hosszúságúak is.

A DISC profilok kivétel nélkül pozitív kicsengésűek, a kitöltő gyengeségeit nem hibaként róják fel, hanem tanulási lehetőségként, ami végső soron a kitöltő készségeinek javítását tűzi ki célul.

A teszt felépítése

Az értékelés a mozaikszóban meghatározott négy fogalom alapján négy személyiségtípusra koncentrál.

Domináns: eredményorientált, munkájában határozott és magabiztos, bátran vállal kockázatot és gyors döntés jellemzi. Tanulási területei: az indulatok visszaszorítása, a versengő, uralkodó viselkedés levetkőzése.

Befolyásoló: Kreatív, gyors, lényeglátó gondolkodás, optimista világnézet, illetve nyitottság jellemzi a munkatársak felé. Tanulási területei: törekvés a rendezettségre, a felületesség kerülése, illetve az idővel való optimálisabb gazdálkodás.

Kitartó: Higgadt, harmonikus, megfontolt munkaszemlélet, mely a csapatban való munkavégzéskor is kidomborodik. Tanulási területei: az érzelmek magasabb fokú megélése, a munkatempó javítása. Jelen személyiségtípus hajlamos az érvek és ellenérvek ütköztetését munkahelyi konfliktusként, személye elleni támadásként megélni.

Szabálykövető: Munkájában precíz, pontos, megbízhatóság és feladatorientáltság jellemzi. Tanulási területei: az érzelmek megélése, a kevesebb információból történő gazdálkodás, és a részletekben való elveszés kerülése.

Sokszor kérdezik, te milyen színű vagy a DISC-ben

A viselkedési modellt általában grafikus ábrázolással is szemléltetik (gyakrabban kör-, esetenként vonaldiagram segítségével). A diagramból a szakemberek következtetni tudnak a vizsgált személy természetes és felvett viselkedésére is.
Ez mellett színeket is társítanak az adott személyiségtípushoz.

  • Feladatorientált extrovertált – domináns D – piros – vezetők vagy értékesítők
  • Kapcsolatorientált extrovertált – befolyásoló I – sárga – marketingesek
  • Kapcsolatorientált és introvertált – kitartó S – zöld – HR-es és segítő foglalkozású
  • Feladatorientált introvertált – szabálykövető C – kék – analitikus munkakör: mérnök, controller

Végezetül érdemes még egyszer hangsúlyozni, hogy az értékelésen nem lehet „megbukni”, és a csoportos tesztkitöltésnek sincsenek győztesei és vesztesei. A kérdések nem helyes és helytelen válaszokra tagolódnak, nincsenek pontozások és súlyozások.

Sok munkavállaló azért ódzkodik a DISC teszt kitöltésétől, mert attól retteg, hogy a nem megfelelő válaszok következtében elveszítheti a munkáját, vagy alacsonyabb beosztásba sorolhatják át. Ám erről szó sincs: a teszt kizárólag a személyiségre, nem pedig a végzett munka minőségére koncentrál.

Ha olvasnál még karriertanácsok témájában, új információkat gyűjtenél, nézd meg milyen más bejegyzések találhatók ebben a kategóriában!

Bónusz: Ha valami új dolgot tanulnál, ami egyre jobban kezd elterjedni Magyarországon és növelnéd az értéked a munkaerőpiacon olvass az agilis módszertanról is!

Munkát keresel?
Töltsd fel az önéletrajzod!
Kattints ide!

Csilinkó Ádám
Szeretek projektekben dolgozni, mert változatosak. Két ugyanolyan projekt sosincs. Ha lenne, azt már nem projektnek neveznénk. Dolgoztam Németországban, Svédországban, Ausztriában és Japánban. A blog azért jött létre, hogy a tapasztalataimat, gondolataimat megosszam a projektmenedzsment és projektvezetés terén.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Kövess minket Facebookon

2,789RajongókTetszik

Projekttudástár véletlenszerűen