Agilis bevezetés mítoszok

Olvasási idő 3 perc

Idővel a mítoszok és a félreértések általános ismeretté válnak. A lényeg, hogy mint minden új rendszer bevezetésének, az agilitásnak is van egy tanulási görbéje.
Van aki az IT-n kivűl szeretné termékfejlesztésre bevezetni vagy marketingre, vagy csak más iparból érdeklődik, akkor érdemes jobban megismerni a filózófiát.

Az agilistás sem csodafegyver, csak egy segítség a cégeknek. Sok agilis módszertan közül lehet választani, azonban a cégnek és a menedzsement és az ott dolgozoknak is fel kell rá készülnie.

Legelőször az agilis manifestot és az agilis kiáltvány 12 pontját érdemes megérteni.
Minden pont logikus és jól megfogalmazott.
Az egész filozófia LEAN alapelvre épül. Gyors és hatékony munkavégzésben ott tud segíteni, ahol már amúgy is működnek a folyamatok, és a kollégák motiváltak.
AZ IT világban fogalmazták meg, de könnyen átültethető más iparágakba is ahol termékfejlesztés történik. A scrum, ami a legismertebb csak egy keretrendszer amiben a módszerek vannak összegyűjtve.

Az agilitás bevezetése egyszerű

Egy új rendszer bevetése sehol sem egyszerű, sőt még egy bonyolultabb rendszert is nehéz egyszerűsíteni.

Gyakorlati példákra van szükség, amit agilis képzésen lehet megtanulni és utána pedig a cégnél szükséges, hogy legyen olyan ember a szervezetben, aki részt vett már agilis transzformációban. Ha nincs ilyen munkatárs akkor külsős segítségre van szükség.
Fontos megvizsgálni a szervezet kultúráját, hogy alkalmas-e a bevezetésre.
Kihagyhatatlan az előkészítési szakasz, az időt is be kel fektetni és az erőforrásokat is rendelkezésre kell bocsájtani a bevetése során.

Azonnali előnyöket nyújt

A valóságban az agilis transzformáció is egy tanulási görbén megy keresztül.

Először is időt és energiát kell invesztálni és meg kell találni az agilitás mellett elkötelezett vezetőket, akik látják benne a lehetőséget. Utána kiválasztani azokat a munkatársakat, akik bíznak és hisznek a módszerben és nekik kell megtanulni akár egy pilot projekt keretében. Ha a projekt sikeresen lezárult utána lehet nagyobb projektbe kezdeni.

Nem kell tervezni

Mint minden projekt esetében, a tervezés elengedhetetlen.

Az agilis projektek a hagyományos projekttel ellentétben a részletes tevékenységek a projekt közben kerülnek bele, mint például milyen konkrét funkció mikor lesz leszállítva.
Ez a folyamatos tervezés lehetővé teszi, hogy a projekt sokkal gyorsabban indulhasson, és a bonyolultabb igények a végrehajtásában kerülnek részletesebben a projektbe, amikor az új információk elérhetővé válnak.
Ez az üzleti igények vagy prioritások változása esetén jöhet létre. A projekt közben fellépő akadályok, kockázatok vagy erőforrások és még a rendelkezésre álló technológia változására is így könnyebb reagálni. Így biztosítva van a projektcsapat számára, hogy könnyebben és hatékonyabban alkalmazkodjon a változásokhoz és optimalizálja a terveket az új információk esetén.

Kiszámíthatatlan

Pedig kiszámítható. És itt a fontos különbség egy normál projekthez képest, hogy fel van készülve az agilis projekt a változásra.
Minden projekt dinamikus és változnak a dolgok.
Minél hosszabb egy projekt ideje, annál valószínűbb, hogy változnak a dolgok, emberek, piac és egyéb más tényezők, amire az agilitás fel van készülve.
Azért érezzük magunkat kényelmetlenül, mert nem vagyunk felkészülve a változásra, pedig mindig megtörténik.

Nem kell dokumentálni

Kell. Fontos megérteni, hogy a kiáltvány nem azt mondja, hogy a dokumentáció nem szükséges, azt mondja, hogy a fókusz a működő szoftveren van. Az elején meg kell határozni, hogy milyen dokumentumokra van szükség. Minőség vs. mennyiség.

Az agilis fejlesztés esetén dokumentálni kell:

  • érdekelt felet igényeit
  • döntéseket, amik születtek
  • rendszert támogató dokumentumokat
  • projekt jelentések és mutató számok
  • tanulságok (lesson learned) dokumentálása

Mint minden dokumentáció esetén fontos meghatározni, hogy mit kell dokumentálni és kinek van szüksége az információra.

Csak szoftver fejlesztés esetén működik és csak a SRUM-ot lehet használni

Az Agilis Manifestot a szoftverfejlesztésben hozták létre, azonban napjainkban sok egyéb helyen is alkalmazzák, mint például marketingben, rendezvény szervezésnél és még a LEGO is használja termékfejlesztés során. A legismertebb keretrendszere a SCRUM, azonban létezik még egyéb keretrendszerek is amik az agilis filozófiáján alapulnak mint például SAFE, Scrumok scrumja (SoS), LeSS.

Minden cégnek meg kell találnia a megfelelő keretrendszer és ha szükséges saját maguk számára alakítani külsős segítség bevonásával.

A bejegyzés írása elején csak öt téma volt, de folyamatosan bövül.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here