10 érdekes tény, amit feltétlen tudni érdemes Elon Muskról!

Olvasási idő 2 perc

Lehet szeretni vagy gyűlölni, de grandiózus tervei, világmegváltó gondolatai és üzleti sikerei mellett lehetetlen szó nélkül elmenni. Az alábbiakban kevésbé ismert Elon Musk érdekességek és tények következnek.

Musk dél-afrikai, kanadai valamint amerikai állampolgársággal is rendelkezik

Az üzletember gyermekkorát a dél-afrikai Pretoriában töltötte, majd 17 évesen Kanadába költözött. Három év múlva az Egyesült Államokban, egészen pontosan Philadelphiában telepedett le, ahol jelentkezett a Pennsylvaniai Egyetem üzleti és fizika szakára.

Vagyona nettó értéke 21,8 milliárd dollár

Minden ingó és ingatlan vagyonát összeadva – beleértve a Tesla, a SpaceX és a PayPal részesedését – Elon Musk mintegy 21,8 milliárd dollárral büszkélkedhet. A Forbes számításai szerint az üzletember ezzel jelenleg a világ 37. leggazdagabb embere.

9 évesen autodidakta módon programozni tanult

A számítógépes programozás olyan komolyan foglalkoztatta, hogy Blastar névvel le is kódolt egy számítógépes űrjátékot. Üzleti érzékét már ebben a korban megcsillogtatta: a játék programkódját 500 dollárért értékesítette egy PC magazinnak.

2 nap után lelépett a Stanfordból

Miután két alapszakot elvégzett a Pennsylvaniai Egyetemen, Kaliforniába költözött, hogy fizikát hallgasson a jó nevű Stanford Egyetemen. Ám alig két nap múlva kilépett az intézményből és megalapította első cégét, a Zip2 Corporationt.

Ő inspirálta az Ironman karakterét

Tony Stark, a vagyonos, laza vállalkozó, aki technikai eszközeivel Ironman néven lenyűgözi a világot. Nem nehéz összefüggést látni a filmes karakter és Elon Musk között pláne annak tükrében, hogy a második rész egyes jeleneteit a SpaceX-nél forgatták.

Már gyermekkorában saját rakétát épített

Szülei távollétében Elon Muskról és testvéreiről a házvezetőnőjük gondoskodott, akire a milliárdos saját bevallása szerint sem figyelt oda. Elolvastam néhány könyvet, majd robbanóanyagot kevertem és rakétákat építettem. Csoda, hogy megvan mind a tíz ujjam – emlékezett vissza Musk.

Az Egyesült Államokba költözve mindössze napi 1 dollárt költött

Csak hot dogra és narancsra költöttem. Ám egy idő után nagyon bele tudsz fáradni ebbe, így hébe-hóba tésztát ettem némi zöldpaprikával és szósszal elkeverve – idézte fel kezdeti amerikai éveit az üzletember.

Van egy James Bond-autója

Hozzávetőleg egymillió dollárért egy londoni aukción vásárolta meg a Kém, aki szeret engem című James Bond-film Lotus Espirit tengeralattjáró autóját. Sokáig tartotta magát az a pletyka, hogy Musk igazi tengeralattjáróvá akarja alakítani a járművet.

Night clubot működtetet az egyetemi évei alatt

A pennsylvaniai évei alatt egyetemi szobatársával úgy gondolták, kicsi nekik a diákszálló, így átköltöznek egy nagyobb házba az intézmény területén kívülre. Hogy ki tudják fizetni a bérleti díjat, a házat éjszakánként szórakozóhellyé alakították át, és nem ritkán 1000 fős társaság is összeverődött Muskéknál.

16 évesen megpróbált játéktermet nyitni

Muskban középiskolai évei alatt vetődött fel a gondolat, hogy testvérével összeállva játéktermet nyissanak. Gyakorlatilag mindent elterveztek és kiviteleztek: aláírták a bérleti szerződést és az egyéb megállapodásokat, elkészítették a hely költségvetését.

Az alapos tervezés ellenére számításaik mégis meghiúsultak, ugyanis a helyi városrendezési osztály nem engedélyezte a játékterem megnyitását. A hivatal szakemberei azért nem adták meg az engedélyt, mert Musk és testvére túl fiatalok voltak az ilyen jellegű tevékenység végzéséhez.

10 megkapó csapatszellem idézet a csapatmunka motiválására!

Olvasási idő 2 perc

Ha sok ember tartózkodik egy időben egy helyen, az még korántsem jelenti azt, hogy jó csapatot is alkotnak. Egy közösség akkor válik hatékony csapattá, ha a tagok egyformán adnak hozzá a közös célhoz, ehhez pedig megfelelően motiváltak.

A csapatszellem idézetek kellő inspirációt nyújthatnak ahhoz, hogy a csoportból igazi összetartó kollektíva váljon.

Henry Ford: „Ha mindenki együtt halad előre, akkor a siker önmagától jön.”

A közös célok és az együttműködés hamarabb meghozza a gyümölcsét, mint azt gondolnánk. Az eredmény gyakran egyik pillanatról a másikra kopogtat az ajtón.

Isaac Newton: „Sokkal messzebb elláttam az óriások vállára állva.”

Nem szégyen a segítségkérés a csapat többi tagjától, ha elakadsz valamiben. Még a legnagyobbaknak is szüksége van olykor támogatásra. Attól nem leszel kisebb vagy kevesebb, hogy segítséget kérsz egy tapasztaltabb munkatárstól.

Mark Twain: „Tartsd távol magad az olyanoktól, akik megpróbálják becsmérelni az ambícióidat. A kisstílű emberek mind ezt teszik, ám a nagyszerű emberek éreztetik, hogy te magad is nagyszerűvé válhatsz.”

Egy csapat akkor működik hatékonyan, ha annak minden tagja egyenlő, minden tag véleménye és álláspontja számít. Egy jó közösségben nincs helye a kicsinyességnek és egymás becsmérlésének.

Steve Jobs: „Az üzleti életben az igazán nagy dolgokat soha nem egy ember éri el, hanem egy csapatnyi ember.”

Egymás segítése, támogatása és csapatban gondolkodás. Ez az, ami meghozza az eredményt, az áttörést vagy az áhított célt.

Norman Shidle: „Egy csoport akkor válik csapattá, amikor minden tag elég biztos önmagában és megnyilvánulásában ahhoz, hogy dicsérje mások képességeit.”

Egy jó és hatékony csapat nem a másik hibáinak, hanem a másik erényeinek sorolásától hangos. Az eredményes együttműködéshez szükség van a csapattagok teljesítményének elismerésére.

Charles Darwin: „Az emberiség (és az állatvilág) hosszú múltja domborodik ki azokban, akik a leghatékonyabban képesek tanulni, együttműködni és improvizálni.”

A csapatban dolgozás egy olyan evolúciós vívmány, amelyre a millió és millió éves törzsfejlődés a garancia.

Andrew Carnegie: „A csapatmunka egy képesség, amely lehetőséget ad az együttműködésre egy közös elképzelés érdekében. Egy képesség, amely az egyéni teljesítményeket a szervezeti célok felé tereli. Egy olyan energia, üzemanyag, amely lehetővé teszi az egyszerű emberek számára, hogy szokatlan eredményeket érjenek el.”

Ha a csapat minden tagját egy közös cél vezérli, és energiájukat, gondolataikat, tudásukat összehangolják, akkor az eredmények kiugróak lesznek.

Franklin D. Roosevelt: „Nem a legokosabb ember vagyok a világon, de megvan rá a képességem, hogy okos kollégákat válasszak magam mellé.”

Egy csapatban a képességek és a készségek összeadódnak. Mindenki beletesz valamit a közösbe, ez adja a csapat igazi erejét.

Kalkuttai Szent Teréz (Teréz anya): „Senki sem – köztük én sem – teszünk soha nagy dolgokat. De mindannyian képesek vagyunk véghezvinni apró cselekedeteket. Nagy szeretettel és együtt csodálatos dolgokat tehetünk.”

Mindenki hozzáteszi a nagy egészhez a maga apró részét, ami külön-külön talán nem tűnik mérvadónak, de összeadódva kiemelkedő teljesítménnyé válik.

Michael Jordan: „A tehetség meccseket nyer, a csapatmunka és az intelligencia pedig bajnokságot.”

Kisebb-nagyobb sikerek ugyan elérhetők a tehetséggel és az egyedüli munkával, de az igazán nagy áttörést az hozza meg, ha közösen toljátok azt a bizonyos szekeret.

A Dunning-Kruger hatás! Ne légy szamár!

Olvasási idő 2 perc

A Dunning-Kruger hatás elnevezés lehet, hogy idegen számodra, de amit leír, az biztosan nem. A hatás a “majd én megmondom/megmutatom” emberekről szól, akik a legokosabbnak vagy egyéb leg-nek gondolják magukat, és fogalmuk sincs arról, hogy nem azok. Biztosan neked is beugrik egy ilyen kolléga a munkahelyről, de a tehetségkutató műsorokba is ilyen önjelölt “tehetségek” sétálnak be. Te jót nevetsz rajtuk és már neked kínos a produkció, ők viszont nem értik mi lehet a baj, miért nem jutottak tovább…

A Dunning-Kruger hatás lényege: nem tudja, hogy nem tudja

Arról van itt szó, ha valaki minél kevesebb információval rendelkezik egy adott témában, annál jobban túlteng benne az önbizalom, tehát teljesen túlbecsüli a tudását, mint ami valójában van neki. 

Ugorjunk vissza 1999-be, amikor Justin Kruger és David Dunning – két egyetemi kutató – a Cornell Egyetemen vizsgálódott. A kutatás eredményeit publikálva a következő olvasható: a vizsgált emberek 94%-a intelligensebbnek gondolta magát az átlagnál. Éljen az ego! 

Több területet is vizsgáltak, mint pl. az érvelés, sport, nyelvtani ismeretek, sakk, vezetés stb. Az önértékelést és az eredményeket összevetve kiderült, hogy jócskán túlbecsülték a képességeiket a rosszabbul teljesítők, szemben a jó eredményt hozókkal, akik jóval ésszerűbben látták, vagy alábecsülve vélekedtek tudásukról. 

Tehát a hülye okoskodik, az okos kételkedik. 

Amikor a rosszul teljesítőkhöz is eljutott az eredmény, felháborodva fogadták, hisz márpedig ők teljesen jártasak és kompetensek ezeken a területeken. Sajnos képtelenek felfogni, hogy nem értenek valamihez.

A Dunning-Kruger hatás lényege, hogy valaki jóval okosabbnak képzeli magát, mint ami valójában. Sőt, fogalma sincs arról, hogy milyen inkompetens.

Az inkompetens személyek magabiztosabbak, mint a hozzáértők

Kruger és Dunning a következőket vonta le az inkompetens alanyokról:

 • Képtelenek felismerni a hiányosságaikat.
 • Hajlanak arra, hogy túlbecsüljék képességüket.
 • Nem ismerik fel/el, ha valaki jártasabb, okosabb náluk.
 • Nem tudják felfogni, hogy ők nem értenek valamihez. 

Ami pozitívum a dologban, ha netalántán fejlesztik magukat egy szakterületen, megvan rá az esély, hogy felismerjék, mennyire nem tudtak semmit korábban. Ilyenkor reálisabban képesek szemlélni képességeiket, tudásuk mennyiségét, és önbizalmuk csökkenni kezd. Ez legközelebb csak akkor fog növekedni, ha tényleg belefektetik a munkát valamibe, és egy terület szakértőjévé válnak. 

Nyilván ezzel nem tűnnek tova a korábbi tévedéseik, hibáik, amik másokra is hatással voltak, de ez a követendőbb út, mint a zűrzavar keltés az inkompetenciával. 

Hogyan ne ess a Dunnig-Kruger csapdájába

A válasz egyszerű: önismerettel és folyamatos tanulással. Ha fejleszted magad, megismersz újakat vagy épp elmélyülsz egy témában, akkor kristálytisztán látod majd, hogy mire elég a jelenlegi tudásod. 

És végezetül mit tehetsz, ha egy Dunnin-Kruger effektusban vergődővel vagy körülvéve?  Mutasd meg neki ezt a cikket, esetleg javasold, hogy ismerje meg behatóbban a hatást. Legalább egy jót mosolyoghatsz, mikor meglátod az arcán, hogy úgysem fogja érteni…

Munkahelyi mobbing – Nagyon vigyázz vele!

Olvasási idő 2 perc

“Kétszer nem csap a villám ugyanoda”? Sajnos ez nem igaz a mobbing jelenségére

Állandó furkálódás, kötekedés, verbális agresszió. Terrorizálás, pletykálkodás, kiközösítés, akár fizikai bántalmazás. Nem, nem egy iskolai tinédzser kegyetlenkedésről van szó – az a bullying -, ez a munkahelyen zajlik. Nem mindenki olyan szerencsés, hogy ezt sosem tapasztalja meg. Sajnos egyre többen vannak, akiknek reggel már görcsbe rándul a gyomruk, ha be kell menniük egy mérgezett légkörű munkahelyre. 

Mobbing, avagy a pszichoterror 

A mobbing egy tudatosan kifundált, szándékos gyötrés. A munkahelyen valamilyen oknál fogva kipécézik a gyengébb kollégát, és általában egy vagy több ember folyamatosan zaklatja, kirekeszti, direkt módon vagy épp alattomosan támadja. Most felteheted a kérdést, hogy mégis ki képes ilyesmire?! Az, aki irigy, féltékeny és ellenszenvet táplál a kiszemelt áldozat iránt, illetve félti (tőle) a pozícióját

Kutatások szerint a mobbing 40%-a a főnök felől érkezik, a maradék esetekben több kolléga sanyargat egyet, vagy egyetlen kolléga bántalmaz egy másikat. Bizonyítékok születtek arról, hogy az elkövetők közül rengetegen rendelkeznek nárcisztikus személyiségvonásokkal. 

Mivel kell farkasszemet néznie az áldozatnak?

Rosszindulatú pletykákkal – akár a magánéletéről is -, szidással, becsmérléssel. Ez már önmagában is elég lenne, de sajnos ott van még a kiközösítés, kritizálás, megalázás, méltánytalan feladatokkal való felruházás, esetleg kirúgással való fenyegetés. Végső és eldurvult esetben pedig fizikai erőszakkal való fenyegetéssel találja szemben magát, vagy tényleges tettlegességgel. 

A szakértőktől kiderült, hogy a legtöbb esetben nőket éri zaklatás, méghozzá a 25 év alattiakat, valamint az 50 felettieket. Módfelett kiszolgáltatottak azok a kollégák, akik csekély önértékeléssel bírnak, érzelmileg instabilak és harmatgyenge szociális készségekkel rendelkeznek. 

Hogy alakulhat ki a mobbing?

Mondd ki: az időd legtöbb részét a munkahelyeden töltöd. A legtöbb helyen ha előbbre szeretnél jutni, akkor egyre többet és többet kell dolgoznod. Együtt kell működnöd másokkal, amit megnehezít a túlterheltség. Ha meg feszültség van, könnyen jöhet egymás hibáztatása. (Persze nem minden helyzet ennyire sötét.)

A mobbing kialakulását egy inkompetens vezető is előidézheti. Ha egy vezető nem képes hatékonyan kezelni egy húzós időszakot, ha túl sok munka jut 1 emberre, akkor elszabadulhatnak az forrongó indulatok egyetlen áldozat irányába. 

Általában olyan munkahelyen alakul ki a mobbing, ahol kemény alá-fölérendeltség van. Minél nagyobb rivalizálásra kényszerülnek a dolgozók, annál könnyebben gázolnak át egymáson. Ideálisabb egy nyitottabb felépítésű szervezet, ahol leginkább egyenrangúak a kollégák, tehát ahol épphogy van hierarchia. Az ilyen rendszerben szinte ismeretlen a mobbing. 

A kritikusabb területek a következők: egészségügy, oktatás, közigazgatás, banki szektor. 

Amit a mobbing maga után von

Egyértelmű, hogy testi-lelki problémákat szül. A terapeuták a következőket szedték össze:

 • fej-és hátfájdalom
 • szorongás, pánikreakció 
 • alvászavarok
 • depresszív közérzet
 • koncentrációs nehézségek 
 • szélsőséges esetben öngyilkossági hajlam

Ezeket egyes egyedül már nem lehet megoldani, szakember segítsége nélkülözhetetlen, méghozzá hosszabb távon. 

Végszó

Egyikünk sem arra hivatott, hogy a “sárba döngöljék”. Nem szabad megalkudni a megaláztatással és az állandó stresszel! Ha mobbingot tapasztalsz irányodba, fordulj először is a vezetődhöz, ha pedig pont ő a bántalmazó, keresd fel a HR vezetőt! Ha nagyon eldurvulnak a dolgok, hívj segítségül egy jogi képviselőt, és nézz egy új állás után! A mobbing okozta lelki károkat pedig segít feldolgozni egy pszichológus. 

Idézetek a jó vezetőről – 10 inspiráló idézet, ami segít téged a jó vezetővé válásban!

Olvasási idő 2 perc

Az idézetek bátorítanak, erőt adnak, és gyakran átlendítenek a nehézségeken. Nincs ez másként az üzleti világban sem, ahol – különösen egy jó vezető számára – húsbavágó lehet az inspiráció.

Steve Jobs, Peter Drucker vagy Stephen R. Covey nem csupán az üzlet világában bizonyítottak, de motiváló szavaik, tanácsaik átlendítenek a nehéz időszakokon. Következzen 10 olyan inspiráló idézet, ami segíthet rátalálni a jó vezetővé válás útjára.

Peter Drucker: „A vezetői pozíció nem kiváltságot vagy hatalmat ad, hanem felelősséget.”

Nem szabad elfelejtened, hogy a vezetés nem csupán a magasabb fizetésről és a jobb parkolóhelyről szól. Felelősséggel tartozol a csapatodért, azokért az emberekért, akik számítanak rád.

Stephen R. Covey: „Amit teszel, az sokkal nagyobb hatással van annál, mint amit mondasz.”

A jó vezető nem csak a szavak embere, de cselekszik is, ha a helyzet úgy kívánja. Sok munkatársnak erőt ad, ha látja: vezetője élen jár a munkában.

Steve Jobs: „Nem az hoz lázba, hogy én lehetek a leggazdagabb halott a temetőben. De ha úgy fekszem le az ágyamba, hogy aznap létrehoztam valami nagyszerűt, az már igen.”

Soha ne a pénzért vagy a rangért mondj igen egy munkára! Szeresd annak lehetőségeit és kihívásait is.

John F. Kennedy: „A vezetés és a tanulás nem léteznek egymás nélkül.”

Ismét csak aláhúzni lehet, hogy a jó vezető nem csupán beül a kényelmes bársonyszékbe, de új ismereteket szerez szakmájáról, embereiről és végső soron önmagáról is.

Ronald Reagan: „Nem feltétlenül az az igazán nagy vezető, aki a legnagyobb dolgokat teszi. Sokkal inkább az, aki a legnagyobb dolgok megtételére készteti az embereket.”

A vezetés arról is szól, hogy inspirálja az embereket a legjobb eredmények elérésére. A jó vezető nem feltétlenül hős, de képes a csapatából előcsalni a szunnyadó szuper képességeket.

Mark Sanborn: „Semmiféle cím nem szükséges ahhoz, hogy valaki vezető legyen.”

Bárkiből lehet irányító, aki mindent megtesz a sikerért és jó példával jár a munkatársai előtt. Ez nem végzettségben, sokkal inkább emberségben mérhető.

John Quincy Adams: „Amennyiben cselekedeteid arra ösztönöznek másokat, hogy merészebbet álmodjanak, többet tanuljanak és cselekedjenek annak érdekében, hogy jobbak legyenek, akkor te vezető vagy.”

Az Egyesült Államok egykori elnökének szavainál tömörebben és lényegre törőbben nem is lehetne megfogalmazni a jó vezető ismérveit. A jó vezető célja ugyanis, hogy tanítsa és inspirálja csapatát a kiváló teljesítményre.

Nelson Mandela: „Az igazi vezető olyan, akár a pásztor. A nyáj mögött halad, finoman terelgeti az eltévedőket, miközben nem venni észre, hogy mindvégig hátulról irányít.”

A jó vezető képes meglátni, hogy mikor kell irányítani és mikor kell visszalépni. Hagyja, hogy csapata felfedezze és megvalósítsa ötleteit. Bizalmával és hitével magabiztos légkört teremt az emberei között.

Jack Weatherford: „Ha nem vagy képes levetkőzni a büszkeségedet, akkor ne vezess! A legmagasabbra nőt hegycsúcsok is meghódíthatók.”

A vezetés és a büszkeség két örök rossz szomszéd. A büszkeség ugyanis elhomályosíthatja a józan ítélőképességet, ami hibás döntések sorozatához vezethet. Ennek pedig végső soron a kollektíva ihatja meg a levét.

Elon Musk: „Ha valami elég fontos számodra, akkor is megpróbálod, ha az esélyek ellened játszanak.”

Vezetőként néha súlyos döntéseket kell meghoznod. Ám ha a munkahelyed vagy a csapatod érdeke úgy kívánja, akkor bizony képesnek kell lenned a nehéz helyzetekben is vezetőként viselkedni.

Mi az a LinkedIn és hogyan használd?

Olvasási idő 3 perc

Ebben a bejegyzésben kétféle szerepkört is bemutatok a LinkedInen.

Az egyik, hogy hogyan használd álláskeresésre. A másik példa pedig, hogyan posztold tele az egészet szakértőként, és hogyan ne.

Ha már rajta vagy a LinkedInen, az jó dolog. Egyesek esküdnek rá, hogy kiváló a kapcsolatépítésre. Vannak, akik csak ott találhatók meg, nincs is Facebookjuk, és ott tájékozódnak a szakmai dolgokról, mert pont ez a lényege.

Mire is jó a LinkedIn?

Személyes márka építésére remek, mert meg tudsz jelenni, mint szakértő.
Álláskeresés esetén akkor jön nagyon jól, ha keresett a szakmád, vagy pedig perfektül kulcsszavaztad, és ki is van töltve a profilod annak megfelelően.

Alkalmas szakmai információ gyűjtésére is, ha jó embereket követsz be, vagy az ismerőseid.

Mire használod a LinkedInt?

LinkedIn jelenlét tamagotchi szakértőként, vagy akár álláskeresőként

Talán emlékszel még, vagy hallottál arról a kis elektromos játékról, amit mindig etetni, gondozni kellett, és ha nem foglalkoztál vele, akkor ment a tamagotchi temetőbe?
Szerintem ugyanígy működik a LinkedIn is. A legfőbb ellenséged, de barátod is lehet az algoritmus.
Mire figyelj, ha használod a LinkedInt?

 • Legyen jól kulcsszavazva a headlineod, a leírásod, a pozíciód!
 • Legyen sok ismerősöd! Ha ott akarsz feltűnni, mint szakértő, akkor minimum 1000 ismerős szükséges, mert ez alatt nem fog nagyon megmutatni az algoritmus. 
 • Kérj endorsementet, mástól ajánlást, hogy miben vagy jó!
 • Nem elég, ha csak fent vagy. Aktívnak is kell lenned! Lájkolás önmagában semmi, illene kommentelni és posztolni. Auuu! A jó posztolás nem egyszerű dolog.
 • Ha posztolsz, elvileg az első 15 perc nagyon fontos, hogy minél többen lájkolják a bejegyzésed. Ha ez megvan, akkor egyre több ember fogja látni.
 • Ellenvéleményt, tényeket, számokat, statisztikát posztolj! Azokat szeretik az emberek, azt sokan fogják látni. Erről még majd később…
 • Szólj hozzá más posztjához! Fejtsd ki a véleményed! Ha sokszor látnak, és jókat is írsz, emlékezni fognak rád.

Mit posztolj LinkedInen?

Bár kezdjük azzal, mit ne. Politikai témájú dolgok nincsenek! Vicces, poénos bejegyzések is felejtősek, de sajnos néha azért berakják az emberek.
Ami releváns, az a szakmai tartalom. Szakmai tartalomból kétféle dolog szokott lenni:

 • egyedi, érdekes szakmai, esetleg munkabeli tapasztalat;
 • és a semmitmondó unalmas posztok.

Kezdjük az unalmas posztokkal

Sok cég, de még magánember is posztolja az általános, unalmas dolgokat. Ennek még van egy másik verziója is, amikor valaki egy cég nevében írja meg a bejegyzéseket, és ő is rakja ki. Ha más írja helyetted a posztot, akkor az csak egy általános dolog, és nem adtál bele apait anyait. A kutyát sem fogja érdekelni. Meg ha unalmas a kommunikációd, azt sem fogja látni senki. Heti egyet posztolj legalább, de az izgalmas legyen!

A szuper jó, nagyot ment posztok

Tudni kell, hogy most már egyre többen fent vannak a LinkedInen, és öntik az előző bekezdésben említett posztokat a tömegre. De te lehetsz ennél jobb. Hogyan? Miről is posztolj?

 • Legyél megosztó, legyen megosztó a témád! Mondd el a véleményed!
 • Írj érdekes statisztikát!
 • Írj egy jó sztorit egy hibáról, amit elkövettél, vagy nem tettél meg és mi a konklúzió.
 • Tegyél fel egy kérdést: pl: Mit tennél másképp a munkahelyeden az első hónapban, ha újrakezdhetnél ott dolgozni?

Hogyan legyen sok ismerősöd a LinkedInen?

Juss el 1000 kapcsolatig, mert akkor fogja már releváns mennyiségű embernek megmutatni az algoritmus a posztjaid.
Ha sokat posztolsz és szakértő státuszt akarsz építeni, akkor kell a sok ismerős, persze, de ahhoz jókat is kell posztolnod.
Fontos, hogy sokan már nem is jelölnek vissza másnak, ha nem ismerik egymást. És ez így jó is!

Nézzük a lehetőségeket! Az első kettő a követendő példa, csak felsorolom, hogy mások milyen módszereket követnek még el.

 1. Keress a szakmádból embereket LinkedInen! Nézd meg mennyit posztol és miket! Írd meg neki, hogy a szakmai hálódat bővíted, építed. Ez még jó megoldás.
 2. Menj el konferenciákra, ott beszélgess emberekkel és majd jelöld be őket, mert van kapcsolódási pontotok, hogy hol találkoztatok.

Ez nem a jó megoldás, de vannak, akik így csinálják:

 1. Jelölj be mindenkit ész nélkül! Egy ideig engedi csak, utána korlátoz a rendszer…
 2. Bízz meg valakit, aki jelöli az embereket!
 3. Fogj egy programot, és majd ő jelöli, meg ír üzenetet az embereknek. Arra figyelj, hogy sokszor a keresztnevet és a vezetéknevet felcseréli.

Ezenfelül még sok lehetőség van, hogy építsd a kapcsolati hálód.Tapasztald ki, találd meg a legjobb módját!

Mikor érdemes posztolni LinkedInre?

Ha lehet hétköznap, hétvégén senki sem nézi.
Munkaidőben esélyes reggel vagy ebéd után, akkor egész sokan végigpörgetik. Tesztelgesd, hogy melyik napszakban nézik többen, vagy kevesebben.
Egyesek azzal kezdik a napjukat, mások ebéd után lépnek fel.
A lényeg inkább az, hogy legyen elég ismerősöd, és érdekes legyen a témád. Ha az nincs meg, csak posztolgatás lesz.

Van jövő a LinkedInnek?

Ha személyes márkát akarsz építeni, akkor természetesen van.
Szerintem ha cégként posztolsz, nem annyira. Ott a csoportok sem működnek jól.
Én – a bejegyzés szerzője – egy időben kísérleteztem a LinkedInnel, de úgy döntöttem, hogy azt az időt inkább a weboldal fejlesztésébe teszem bele illetve a képzésembe, és majd később egyszer begyújtom a LinkedIn rakétákat. Addig is gyűjtöm egy dokumentumban az ötleteket.
Honnan tanultam mindent? Volt egy nagyon jó kurzus, amiből én is tanultam, de sajnos már nem elérhető.

Kövess minket Facebookon!

2,876RajongókTetszik

Projekttudástár véletlenszerűen