Olvasási idő 3 perc

Vajon összelehet kötni az agilis projektmenedzsmentet a focival?

Ez az írás azoknak szól, akik most ismerkednek a Scrummal és könnyebben át szeretnék látni a Scrum módszert az agilis fejlesztés keretében. Azért könnyű egy focicsapaton keresztül bemutatni, mert nem áll a csapat nagy létszámból és a focihoz mindenki ért.

Az agilis fejlesztő csapat tagjaihoz hasonlóan a labdarúgó csapat tagjai is felkészült személyekből, jelen esetben sportolókból állnak.

Minden játékosnak különleges szerepe van a felkészülés és a játék során, hogy hogyan juttassák a labdát az egyik oldalról az ellenfél kapujába. Minél több gól, annál több nyerés, ami sok kis siker és majd idővel a végén nagy öröm lesz. Talán a bajnoki cím?

Kik kellenek ahhoz, hogy a folyamat működőn?

Stakeholderek, tulajdonosok

Legfőbb döntéshozók az érdekelt felek, fociban tipikusan a tulajdonosok, vagyis megszabják, hogy mi legyen a termékben, ebben az esetben mit érjen el a csapat. Azonban még beletartozhatnak a szponzorok, esetleg a szurkolók szóvivője is abba akiknek lehet valamilyen óhajuk a csapattal szemben. Kívánságuk lehet a stakeholdereknek például bajnokit megnyerni, BL-be kijutni, új játékosokat igazolni, stb.

Igazgató, Product owner

Az igazgató, az agilis projektben az a Product owner szerepét tölti be, vagyis a terméktulajdonos, akik felel a csapat működésért, igazolásokért.

Scrum Master, azaz a Mesteredző

Szorosan együttműködik a csapattal, tervez, segít, változtat, megérti a csapat igényeit. Figyel a csapatra, összefogja őket, edzéseket vezeti.

Játékosok, azaz a fejlesztők

Ha ők nem edzenek és játszanak akkor nincs siker.

Segédedzők

Ebbe a csapat többi tagja beletartozik mint például a minőségbiztosítás, beszerzés …

Sportorvos, projektmenedzser

Rájuk is szükség van, akik kontrolláljak a csapat teljesítményét, egészséget. Van, hogy kimaradtak a transzformáció során, de idővel megtalálják a helyüket.

Hogy nézhetne ki a Scrum módszertan a fociban?

Az igazgató, a Product owner összeül az edzővel és a csapatot is bevonják és megtervezik egy nagy Sprint tervezési megbeszélés keretében, hogy a következő időszakban mit kell elérnie a csapatnak és mire fókuszáljanak. Sok téma van, de a legfontosabbakat kiválasztják , hogy mi a cél a következő időszakra.

Aztán a Mesteredző minden reggel 15 percben meghallgatja a csapatot, a Daily Stand up keretében, hogy mi akadályozza a munkában a játékosokat és hogyan haladnak a felkészülésében. Kinek mije fáj, milyen kívánsága van. Ha valaki valami akadályba ütközik, akkor elmondja azt az edzőnek. Ha nincs semmi baja, akkor azt is elmondja, hogy halad a felkészülésben. Aztán 15 perc után az edző belefúj sípba. Utána azonnal nekiállnak edzeni, azaz dolgozni.

Két meccs közötti időt lehet Sprintnek nevezni, amikor felkészülés van a focimeccsre. A meccsek mindig kéthetenként vannak, ennyi idő van felkészülni a következő mérkőzésre.

Aztán eljön a szombat és mindenki ül a lelátón, mert kíváncsi, hogy a csapat mit fog produkálni. Néha cserélődik a közönség, akiknek a játék, azaz bemutató van, általában ugyanazok a személyek nézik a VIP páholyban a mérkőzést. Így a lelátóról láthatnak egy áttekintést arról, hogy hogyan is halad a csapat előre. Közben velük van az igazgató is a lelátón is átbeszélik amit látnak.
Lehet arról beszélgetnek az igazgatóval, hogy pár új játékos kellene, mert nem fognak különben kijutni a BL-be, akkor a Product owner felvesz egy új user storyt, vagyis az igény listájába. Ha már a listában van akkor priorizál és a listájában előbbre helyezi az új játékosok megkeresését az edzőtábor helyett.

Ha szombaton volt a meccs, jobb esetben hétfőn reggel azonnal kiértékeli a csapat, hogy hogyan is alakult az előző mérkőzés. Ebben a visszatekintő megbeszélés keretében átbeszélnek mindent, hogy mi nem volt jó és mit kell javítani.

Nagyjából így lehetne könnyen egy példán szemléltetni és összefoglalni az Scrum módszer lényegét a focin keresztül.

Vannak más csapatot segítő tagok is, de a fenti írás csak egy szemléltető példa volt. Elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy aki még most ismerkedik az agilis módszertannal az megszeresse vagy.

Ha valaki jobban el szeretne mélyülni az agilis filozófiába, akkor itt olvashat róla. Legelőször is a filozófiát fontos megérte, mint a módszert használni.