Vezetőképzés lépésről lépésre

Olvasási idő 2 perc

A projekttagoknak szüksége van egy alap projektmenedzseri tudásra, hogy megállják a projektbeli helyüket. Ha megértik, hogy hogyan működik egy projekt és milyen eszközök vannak benne, az már bőven elég a csapattagok számára.

Hogy miért projektvezetőt írok és miért nem projektmenedzsert arról ezen az oldalon olvashatsz. Összehasonlítottam a projektvezető feladatait a projektmenedzser feladataival.
Hogy hogyan történik a kiválasztás és miként lesz valakiből projektvezető, arról itt található egy bejegyzés.

Ami a legfontosabb, hogy a projektvezetők nem az égből pottyannak, hanem képzik őket

Ha Te projektvezetői pályára lépnél, sok új dolgot kell tanulnod. A projektvezetői pozícióban már komplex feladatokat szükséges ellátni. Ezért megfelelően kell a cégnek felkészíteni téged.

Fontos lényegi tartalom, hogy egy projektvezetőt mire kell felkészíteni a képzésen.
Az alábbiakban a leglényegesebbek lettek felsorolva:

 • Csapatvezetés
 • Konfliktuskezelés
 • Projektmenedzseri ismeretek elmélyítése (módszerek és eszközök tanulása)
 • Megbeszélések vezetése
 • Szociális képességekről is szót kell ejteni
 • És a kommunikációról is, mivel itt más hierarchiában dolgozik, mint előtte

Hogy a következő szintre léphess, ahol már nagyobb projekteket kell vezetni, még sok egyéb tudást kell elsajátítanod

Az alábbi képzéseken érdemes még részt venned:

 • Több projekt egyidejű vezetése
 • Válságmenedzsment képzés
 • Projektmenedzseri képzés
 • Projektkontrolling képzés
 • Nemzetközi projektben való részvétel
 • Projektkultúra felmérése
 • Szervezeti kultúráról is tanulni kell

Mind a cégnek, mind neked meg kell érteni, hogy ez egy jól felépített stratégia mentén történik, ami hosszú évek munkája.

Ha csak adnának egy projektet és nincs meg az alapismereted a projektvezetésre, akkor frusztrálttá válhatsz, így a cég munkavállalóját veszti el, Te pedig a motiváltságot.

Sokan úgy érzik, hogy készen állnak arra, hogy projektvetők legyenek, azonban nem jön a várva várt lehetőség. Ebben az esetben kérdezd meg a felettesed, hogy milyen lehetőségeid vannak! Mit gondolnak rólad? A visszajelzés alapján fejlesztheted magad, akár autodidakta módon. Elmehetsz egy képzésre, amit esetleg saját magad finanszírozol. Hosszú távon ez is kifizetődő.

Nagyobb cégekben már van személyes évértékelő, ahol megnézik, átbeszélik a vezetővel, hogy Te hogyan teljesítettél és milyen terveid vannak a jövőben. Ha látja a vezető, hogy ambiciózus és nyitott vagy az új dolgokra, akkor meg tudtok egyezni abban, hogy milyen irányban fejlődj még tovább. Innen már csak egy lépés a projektvetői és projektmenedzseri képzésen való részvétel.

Manapság rengeteg projektvezetői és projektmenedzseri képzés elérhető. A cég számára megfelelő képzési partnert érdemes megtalálni.

Ádám
Gépészmérnök vagyok, projektúttörő és projektszemlélet formáló. Két ugyanolyan projekt sosincs. Ha lenne, azt már nem projektnek neveznénk. Számos ország multinacionális projektjében vettem már részt, de az igazi szakmai és önismereti gyorsítósáv Japánban ért el, ahol 2 évig tevékenyen dolgoztam, mint projektvezető. Itt tapasztaltam meg igazán, hogy mennyire fontosak más tényezők is a módszertanok ismeretén kívül, mint mondjuk a kooperáció. Ismerj meg jobban a rólunk oldalon.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Kövess minket Facebookon!

2,870RajongókTetszik

Projekttudástár véletlenszerűen